• Polévka: vývar z houbiček shiitake a řasy kombu (minimálně 20 min.), pak houbičky pokrájet a vrátit zpět (řasu vyndat, lze ji použít opakovaně), dochutit shoju
• Obilovina: rýže basmati
• Zelenina: pórek, čínské zelí a mrkev připravit ve woku
• Stacionární zelenina: blanšírovaný květák s hořčičnou zálivkou (biohořčice, lžíce tahini, 5-6 lžič vody z květáku, 1 lžíce bílého misa, šťáva z citronu)
• Polévka: miso polévka s daikonem, mrkví a zázvorem, rýžové nudličky, rýžové a ječné miso, pažitková nať posyp
• Kaše: jáhlová (namočit předem 1 díl jahel na 5 dílů vody se solí) s ovesnými vločkami 1:1 vařit 1h, ochutit kamutovým sirupem, dýňová semínka
• Stacionární zelenina blanšírované zelí, květák s hořčičnou omáčkou
• Pickles
• Obilovina: kamut (večer namočit a ráno uvařit v papiňáku), rýže basmati natural
• Bílkovina se zeleninou: tempeh se zelím - bílý tempeh nakrájet na 1 cm kostičky a ofritovat nebo přímo použít uzený či marinovaný tempeh, dusit 5-10 min větší množství cibulí (4-5 ks) se shoju av odou do sladka, přidat dobře propláchnuté kyselé zelí (může být i obyčejné zelí) spolu s bobkovým listem a tempehem dusit dalších 5-10 min
• Zelenina: mrkev nakrájet na špalíčky a sezamovém oleji dusit spolu s anýzem a solí, možno přidat fazolové lusky, hrášek
• Pickles: okurky nakrájet na půlměsíčky a posolit, nechat 1h stát a slít, přidat zázvorové koupené pickles (alternativa: smíchat instantní řasu wakame se šťávou z citronu a po 5-10 min. přidat do okurek)
• Dezert: tiramisu: smíchat 1/2 litru rýžového mléka s 1/3 skleničky amasaké a špetkou soli, zahustit kuzu, přivést k varu, maizenou rozdělanou ve studené vodě dohustit jako pudink, na dno pekáče položit špaldové sušenky se sladem, nalít první vrstvu krému, do zbylého množství přimíchat janoh nebo kakao a nalít druhou vrstvu, nahoru polít miminem nebo saké (alternativa: na sušenky lze přidat pomerančovou marmeládu se zázvorem)
Polévka z červené čočky
Osmahnout na oleji pórek nakrájený na kolečka se špetkou soli, přidat kedlubnu nastrouhanou na struhadle a nakonec 3 rajčata nakrájená na kostky. Zalít 1 litr horké vody, přivést k varu a přidat kostku KRÄUTER-WÜRFEL (bazalka a tymián) a nasypat 200 g červené čočky. Vařit asi 10-15 min, dochutit umeoctem.
Mungo polévka
Zelené fazole mungo vařit 40 minut (nenamáčet!) s řasou kombu. Pak přidat nakrájenou zeleninu (řapíkatý celer, obyčejný celer, tuřín, mrkev), vařenou celozrnnou rýži nebo kukuřično-pohankovou instantní kaši na zahuštění. Nať cibulky jako posyp.
Špenátová polévka
Orestovat nakrájený špenát na cibulce s česnekem. Dochutit kmínem a bylinkovou solí. Přidat vodu, kukuřičné sušené mléko a kuskus.
Fazole „sloní uši“ se zeleninou
Podusit na 2 lžících sezamového oleje 4 cibule a 8 mrkví se 2 lžícemi shoju cca 10 minut. Uvařit fazole s řasou kombu 1 hodinu (namočit večer den předem, vařit v jiné vodě). Smíchat fazole se zeleninou, přidat kostku KRÄUTER-WÜRFEL (bazalka a tymián), zahustit maizenou a dochutit lžičkou bílého misa.
Květák s krupkami, fazolemi a smetanou
Uvařit ječné krupky a nechat je dojít v peřinách. Povařit květák ve slané vodě nebo rovnou osmahnout na cibulce, s olejem, špetkou soli a s nakrájenou paprikou. Podlít a přidat rozmělněný květák a uvařené bílé fazole. Dochutit sojovou smetanou a umeoctem.
Čínské zelí s tempehem a hrubozrnný kuskus
Podusit čínské zelí na tmavém praženém sezamovém oleji, nakrájet smažený tempeh na kousky a spolu prohřát. Přelít vařící vodou hrubozrnný kuskus s 1 lžičkou kari a solí (2:1), přidat pórkovou nať a olej, nechat dojít v peřinách.
Tuňák s rýži
Orestovat cibuli se solí a s nakrájenou zeleninou (daikon nebo ředkvičky, hrášek, řapíkatý celer, pórek, mrkev) do změknutí. Přidat 2 krabičky tuňáka v rostlinném oleji a dochutit zázvorovým pickles. Uvařit celozrnnou rýži.
Kuskusový salát
Uvařit 200g kuskusu a smíchat s nastrouhanou mrkví, cukínou a ředkvičkami. Přidat salát, dochutit olejem, umeoctem a opraženým slunečnicovým semínkem.
Cizrnový salát
Smíchat nakrájený salát, rajčata, papriky s uvařenou cizrnou. Ochutit umeoctem, olivovým olejem, hořčicí a slunečnicovými semínky.
Květákový salát
Napařit růžičky květáku, nakrájet papriku a petrželku. Ochutit sojanézou (tofunézou) a umeoctem.
Salát z čínského zelí
Nakrájet zelí a daikon, posolit a promačkat rukama. Ochutit 1 lžící umeocta a 1 lžící oleje.
Salát z bílé ředkve
Nastrouhat daikon, na oleji osmahnout červenou papriku se sezamovým semínkem. Dochutit umeoctem.
Sladký čistící nápoj
Povařit 1 minutu 1 lžíci nastrouhané mrkve s 1 lžící daikonu. Pít 3-5 dní po sobě 3x denně (dochutit shoju, šťávou ze zázvoru).
Zelený koktejl
Krátce do měkka povařit 2-3 druhy zelené zeleniny (zelí, pórek, brokolice, natě, salát), rozmixovat a pít 3x denně (dochutit lze sojovým mlékem a shoju).
Obilné mléko
Namočit suroviny večer předem suroviny - 3 díly krup, 1 díl sladké rýže, 1 díl shortky, 10% cizrny a 10% mandliček. Ráno vařit 10 dílů vody k 1 dílu pevné složky s řasou kombu a snižovat objem až na 6:1.
Štrůdl
Vypracovat těsto z 500g pšeničné nebo špaldové mouky, 1 hrnku vlažné vody, 1 hrnku oleje (slunečnicový nebo sezamový), špetky soli a 2 lžic rýžového octa. Různé typy náplní:
- bílé zelí podusit na cibulce ( nebo kysané)
- jablka / hrušky
- tofu krém a vypeckované třešně
- podušená dýně hokaido se skořicí, rozinky