Týden s pěti elementy

Vaření:

Valid XHTML 1.0 Strict

autor: Vítek Růžička
previtus[zav]centrum[tec]cz

Vaření - kov

Snídaně

Fotka

• Polévka: vývar z řasy wakame a zelené části pórku, rýžové nudličky, šťáva ze zázvoru, bílé miso, nať cibulky posyp


Fotka

• Kaše: rýžová, namočit večer, vařit ráno 1h po dávkách přidávat do horké vody (alternativa 1 díl bílé galaspáry k 1 dílu žitných vloček)

• Pickles: vodní

• Stacionární zelenina: blanšírované zelí a citronová šťáva


Oběd

Fotka

• Polévka: boršč - cibule, červená řepa, zelí bílé i červené a košťály z brokolice (může být i celer, mrkev a petržel) vařit s bobkovým listem, novým kořením a kmínem 30 min., přisypat bonito flakes a vařit dalších 15 min, dochutit umeoctem a sojovou smetanou


Fotka

• Obilovina: kulatozrná rýže - uvařit s troškou soli v papiňáku 45 min. (na podzim dát na dno pár plátků zázvoru)

• Bílkovina: drobnozrnná čočka - vařit s kombu, na oleji podusit celer s cibulkou, ochutit česnekem a umeoctem

• Zelenina: kinpíra z daikonu a mrkve - nakrájet zeleninu na šikmé dlouhé oválky a ty pak na tenké sirčičky, 20 min dusit v oleji nebo vodě

• Stacionární zelenina: kapustu nakrájet na jemno, dusit ve woku se shoju, troškou citrónové šťávy a kmínem


Fotka

• Dezert: jahelník s meruňkami - uvařit jáhly s jablečným koncentrátem, troškou soli, vodou a sušeným mlékem, rozinky nebo sušené meruňky namočit, nakrájet na drobné kostky a uvařit s citronem, podusit jablka nebo jahody či meruňky s troškou soli, vodou, přidat agar a povařit s troškou jablečného koncentrátu 3 min., nechat chvíli zchladnout (ne dlouho!) a do formy naaranžovat tři vrstvy - na dno jáhly, do středu ovoce, nahoru agar


Večeře

Fotka

• Obilovina: kroupový knedlík - uvařit ječné krupky, nechat chvíli zchladnout a vmíchat trošku mouky, 20 min. nechat zhoustnout a udělat šišku pomocí utěrky, která se namočí do vody, dvě šišky se zabalí proti sobě a nechají se napařit 20 min.

• Bílkovina se zeleninou: seitan se svíčkovou omáčkou - celer, petržel, mrkev, pastinák vařit s bobkovým listem, novým kořením a solí, pak zeleninu rozmixovat, dochutit umeoctem a sojovou smetanou, zahustit kuzu i arowrotem

• Stacionární zelenina: blanšírované zelí


Cvičení: