Týden s pěti elementy

Vaření:

Valid XHTML 1.0 Strict

autor: Vítek Růžička
previtus[zav]centrum[tec]cz

Vaření - oheň

Snídaně

Fotka

• Polévka: vařit ve vodě s wakame 1/2 čínského zelí nakrájeného na nudličky, tofu s mořskými řasami (1 kostka na cca 8 osob), rýžové nudle, miso, zelená cibulka na posyp


Fotka

• Kaše: kukuřičná (namočit večer, vařit ráno 1h s troškou soli do jemna), rozinky spařit, vodu vylít, v další vodě vařit se špetkou soli a jablečným koncentrátem 15 min, nakonec zahustit 2 lžícemi kuzu (rozmíchat ve studené vodě!), pražené vlašské oříšky a dýňová semínka na posyp


• Stacionární zelenina: blanšírovaný květák, pokapat citronem

• Pickles: vodní (svařit nálev 1l vody s 1 rovnou polévkovou lžící soli, nechat zchladnout a zalít nakrájenou zeleninu, 4-5 dní nechat přikryté kvasit)


Oběd

Fotka

• Polévka: z červené čočky, s pórkem a rajčaty, kostka s bazalkou, dochutit umeoctem, posyp pažitka (varianta: mrkev, kedlubna, dýně)


Fotka

• Obilovina: kuskus

• Bílkovina: kapsičky z marinovaného tofu s dobrušským pickles

• Kondiment: z červené papriky, dusit ve woku na kostičky, ve vodě s bílým misem

• Zelenina: orestovat houbičky shiitake ve woku na sezamovém oleji, přidat nakrájené špičaté zelí (varianta: čínské zelí, kapusta), ochutit shoju a citronem


• Dezert: jablka nakrájet na kostky, s vodou, jablečným koncentrátem a citronovou kůrou svařit, zahustit kuzu


Večeře

Fotka

• Obilovina: celozrnné špagety

• Bílkovina se zeleninou: podusit ve woku pórek a mrkev nakrájenou na jemno, tofu, shoju

• Kondiment: okurka a lá zaziki - nastrouhat okurku, ochutit tofunézou, koprem a umeoctem

• Stacionární zelenina: blanšírovaná brokolice a zálivka: voda z brokolice, tahini, hořčice, citron, wasabi


Cvičení: